Híreink
vissza
2023/602

Felavattuk a megújult Király Sportlétesítményt

Felavattuk a megújult Király Sportlétesítményt

 

Június 2-án délelőtt felavattuk a megújult, kibővült Király Sportlétesítményt.

Az esemény bevezetéseként a sajtó munkatársai illetve a meghívott vendégek – köztük Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár – végig járták mindazt, ami az elmúlt négy évben újult meg a Király Sportlétesítményben. Ezt követte az avatóünnepség majd a nemzeti színű szalag átvágása.

 

 

A beruházás során a pályarendszer megújítását és a „C” épület, vagyis egy 1800 négyzetméter alapterületű, bentlakásos sportdiagnosztikai és rehabilitációs központ kialakítását követően elkészült az „A” épület, vagyis egy kétszintes, AA++ energia besorolású, 1300 négyzetméteres iroda- és öltöző épület.

Ennek VIP termében rendeztük meg az avatóünnepéget, amelyen Dr. Schmidt Ádám, sportért felelő államtitkár, Dr. László Győző Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere és Prof. Dr. Gadányi Károly, az MLSZ Vas Vármegyei Igazgatóság társadalmi elnöke mondott köszöntőt majd Király Gábor idézte fel képekkel mindazt, ami az elmúlt 20 évben történt a területen. A 2002-es látkép után a formálódó első pályákat, a korábbi főépületet, az egykori programokat, az itt működő csapatokat, majd a látványos fejlődés állomásait. Számos fotóval és videóval állította párhuzamba az egykori és a jelenlegi látképet, majd mindenki számára meglepetésként hatott, hogy eredeti hangfelvétellel idézte fel édesapja, Király Ferenc gondolatait a létesítményről, amelynek ő is az alapítója volt.

Ezt követően vonultak le a vendégek az „A” épület melletti 1-es pályára felállított kapuhoz, amelyen ott feszült a nemzeti színű szalag. Dr. Schmidt Ádám, Dr. László Győző és Prof. Dr. Gadányi Károly vágta át azt Király Gábor társaságában, hivatalosan is használatba adva az új fejlesztéseket.

A 2019 novemberében indult II. fejlesztési szakasz három fő pilléren nyugszik:

·        megépült egy bentlakásos speciális sportdiagnosztikai és rehabilitációs központ - ez az úgynevezett „C” épület

·        a fejlesztés része volt a pályarendszer megújítása

·        a régi, korszerűtlen „A” épületet lebontották, helyére egy kétszintes, AA++ energia besorolású, 1300 négyzetméteres iroda- és öltöző épület kerül, amelyet most avatunk fel.

·         

„C” épület: speciális sportdiagnosztikai és rehabilitációs központ, szálláslehetőséggel

Az úgynevezett „C” épület a rehabilitációs és egészségfejlesztő központ, amely az egy napot meghaladó terápiák esetén szálláslehetőséget is kínál a kezelésre szorulóknak.

Három szinten, 1800 négyzetméteren épült meg. Prevenciós és egészségmegőrző programok, gyógytorna, speciális sportdiagnosztika kapott itt helyet, a német tapasztalaton alapuló FMR-módszer alapján. Mozgásszervi betegségek, sportsérülések, a műtétek utáni gyors felépülést segítő korszerű kezelések (többek között: elektroterápia, thermoterápia, manuálterápia, stb.) végezhetőek el a rehabilitációs részlegen.

Az épületben rendelkezésre áll 16 szoba is, szálláslehetőséget biztosítva elsősorban a kezeléseken résztvevőknek, a sportturizmus (UEFA utánpótlás rendezvények, sportkonferenciák, sportszakmai továbbképzések, edzőtáborok) miatt Szombathelyre érkezőknek, továbbá a Király Sportegyesület sport és üzleti partnereinek. 

A-épület: UEFA-előírásoknak megfelelő helyiségekkel 

Miután már nem felelne meg a jelenlegi építési szabályoknak, a korábbi főépületet lebontották. A helyén AA++ energia besorolású, 1300 négyzetméteres, kétszintes iroda- és öltöző épület létesült. UEFA előírásoknak megfelelő helyiségekkel: nemzetközi méretű öltözőkkel, dopping és orvosi szobával, nyilatkozó folyosóval (mixed zone). A fiatalok szabadidejének aktív és hasznos eltöltését a komplexumban jelenleg is közösségi tér, míg a legkisebbeknek játszótér szolgálja, ez bővült ki az A-épületben egy-egy tanulószobával és fitneszteremmel, valamint ugyanide került vissza a Királyshop üzlete is.

Pályarendszer: 1-1 új és felújított szabvány méretű élőfüves pálya, valamint 3 edzőterület

A meglévő pályákat részben felújították, új szerkezetet kaptak, részben újak épültek. A parafa-granulátumos ízületkímélő műfüves pálya mellett immár két UEFA-szabvány méretű (105x68-as) élőfüves nagypálya és két, szintén füves edzőterület áll a Király SE, és a sport turisztikai célból (edzőtáborozás) hozzá érkező partner egyesületei rendelkezésére. A labdarúgó pályákat korszerű, energiatakarékos, a nappali fényhez közelítő led-világítással, vízelvezető rendszerrel és labdafogó hálókkal látták el. A beruházás része még egy kisméretű, 60x40 méteres, szintén parafa-granulátumos felületű műfüves pálya is. 

A bruttó 4.505.212.085 forint költségvetési forrásból megvalósult projekten kívül hátra van még az „A” épület melletti a center pálya felújítása, ami más forrásból jelenleg is folyamatban van.

 

A képek forrása:
HM Sportért Felelős Államtitkárság

 

Kapcsolódó képek

K1ralySport
K1ralySport
Király Sportegyesület
Király Sportegyesület
Király Gábor oldala
Király Gábor oldala
Király Kapusiskola
Király Kapusiskola
K1raly<span>Shop</span>
K1ralyShop
K1raly Park Hotel
K1raly Park Hotel